Автор: Виктор Баранец, kp.ru Следвайте Гласове в ТелеграмИ така, стана известно, че Америка със

...
Автор: Виктор Баранец, kp.ru Следвайте Гласове в ТелеграмИ така, стана известно, че Америка със
Коментари Харесай

С доставката на боеприпаси с обеднен уран на Украйна, САЩ започват ядрена война от категория 2

Автор: Виктор Баранец, kp.ru Следвайте " Гласове " в Телеграм

И по този начин, стана известно, че Америка със своите танкове " Ейбрамс " е решила да трансферира снаряди с обеднен уран на Украйна.

Руското посолство в Съединени американски щати назова това " индикатор за безсърдечност ". Всички доста добре знаят, че при взривяването на боеприпаса се образува преносим радиоактивен облак. Малките частици уран се утаяват в белите дробове, хранопровода, натрупват се в бъбреците и черния дроб и провокират злокачествени тумори. И това е единствено част от бедите. Възникват и други въпроси.

Ние отговаряме на тях.

1. Защо американците се ще дават на Украйна муниции с обеднен уран?

Причината е обикновена и тя е меркантилна. Съединени американски щати доста се опасяват, че техните " Ейбрамс " ще бъдат разрушени в украинския спор и ще правят отстъпка на съветските танкове. Това би нанесло тежък удар по техния надут " имидж ". Нещо сходно към този момент се случи с немските " Леопарди " и английските " Чалънджъри " - те горят в Запорожките степи като сухи съчки. Кой ще ги купи по-късно? Това неизбежно ще се отрази на поръчките за такива танкове и ще удари по отбранителната индустрия на Германия, Англия и Съединени американски щати.

Ето за какво Америка желае по някакъв метод да укрепи " Ейбрамс " със снаряди от обеднен уран. Очакванията са, че те ще могат по-лесно да пробиват броните на съветските танкове.

2. От по кое време се употребяват снаряди с обеднен уран?

За първи път те са употребявани от американската войска през 90-те години на предишния век и се оказаха доста ефикасни. Уранът е тежък и здрав. Твърдостта му е неведнъж по-добра от тази на стоманата. Във вътрешността на снаряда е подложен уранов " гвоздей ", който с помощта на твърдостта и силата си е в положение да пробие съвсем всяка ризница, която не може да бъде пробита от стандартните муниции.

Урановите снаряди са употребявани от американците в Ирак, Косово, Сърбия и Персийския залив. След бомбардирането на Сърбия с уранови бомби броят на случаите на рак там се е нараснал 3 пъти! И до ден сегашен той е 2,5 пъти по-висок от междинния.

Установена е и нараснала заболеваемост от рак при военнослужещите, които са работили с уранови снаряди. В последна сметка тези снаряди, с изключение на уран, съдържат живак, бисмут и олово.

Дори съгласно най-предпазливите оценки Съединени американски щати са употребявали 300 тона уранови муниции единствено по време на войната в Залива.

Снимка: Алексей Стефанов

3. Какво е въздействието на урана върху човешкия организъм?

Вдишването на прахуляк от обеднен уран или проникването през рани води до радиационно увреждане. По време на детонацията на всеки сходен снаряд, уранът се раздробява на прахуляк и замърсява околната среда. Най-вероятните болести, породени от уран, са:

Рак, кожни болести, бъбречна непълнота, увреждане на черния дроб.

Друга заплаха е, че урановият прахуляк от детонацията попада в почвата и водата. Земята става неизползваема. Зърното, слънчогледът, плодовете и зеленчуците, отглеждани върху нея, стават радиоактивни.

4. Имат ли урановите снаряди " юридически статут "?

В приложението към Конвенцията за възбрана на химическите оръжия обедненият уран се смята за " нуклеарен материал от категория 2 ". За него са предписани специфични параметри на превозване и предпазване. Експертите настояват, че урановите оръжия са относително ново събитие, тъй че към момента няма сериозен контракт или възбрана за тях. Някои считат урановите снаряди за нуклеарни оръжия, до момента в който други ги преглеждат единствено условно като такива. Организация на обединените нации е срещу потреблението им, но американците убеждават всички, че рисковете не са огромни.

Но не щеш ли в Ирак (където американската войска използва уран) е извършено проучване на 100 бременни дами: 53 от тях са родили естествени деца, а 47 са имали деца с аномалии и са умряли. Средната централизация на уран в кръвта на майките и на мъртвите, деформирани деца, е била два пъти по-висока от тази на естествените, живи деца.

Снарядите с обеднен уран са употребявани за първи път от американската войска през 90-те години на ХХ век

Снимка: EAST NEWS

5. Армиите на кои страни имат на въоръжение снаряди с обеднен уран?

Това са Съединени американски щати, Русия, Англия, Индия, Пакистан, Франция и Китай. Има и други страни, които са закупили такива снаряди - Бахрейн, Израел, Йордания, Тайван, Саудитска Арабия, Турция.

Но Русия, която разполага с муниции от този тип, в никакъв случай не ги е употребила.

Лондон, още преди Вашингтон, съумя да " показа " с Киев уранови снаряди (за танковете " Чаланджър ", което по този начин или другояче не ги избавя - те изгарят).

Между другото, английските бойци в Косово съдят своето министерство на защитата за болести, които приписват на урановите снаряди. Екипите за разминиране в Косово са инструктирани от НАТО да " внимават " и да не се качват върху изумените бронирани машини. Възможно е по тях да има следи от уран. Разчистването му е на практика невероятно, а замърсяването се отразява генетично на поколенията.

В конфиденциален отчет на Организация на обединените нации, изминал през май 1999 година по време на бомбардировките на Югославия, ясно се споделя: " Този вид муниции са нуклеарни боклуци и потреблението им е доста рисково и нездравословно ". Организация на обединените нации предлага да се приключи достъпът до тях.

Инфо: kp.ru

 

 

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР